| 

MALI GRNČARI: Radionica keramike za djecu bez roditeljskog staranja

Sarajevo, 23.09.2015.Djeca iz KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Bjelave i ove godine, od 28. septembra 2015. godine će imati priliku pohađati dvomjesečnu radionicu keramike u sklopu projekta „Mali grnčari“ koji implementira Udruženje TAKO. Projekat se realizuje uz podršku Općine Centar.

Na prošlogodišnoj radionici „Mali grnčari“ učestovala su djeca u dobi od 10 do 15 godina starosti gdje su savladala osnove rada sa glinom, te se upoznali sa procesom izrade unikatnih i upotrebnih predmeta od keramike. „S obzirom da se radionica „Mali grnčari“ pokazala veoma uspješnom, te da su djeca izrazila želju da nastave da rade u glini, odlučili smo i ove godine nastaviti sa projektom čime bi omogućili djeci da dalje usavršavaju i razvijaju svoje kreativne sposobnosti.“ – rekla je predsjednica udruženja Tatjana Kovačević-Vidović.

Radionica „Mali grnčari“ za cilj ima upoznavanje djece iz KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Bjelave, sa glinom, njenim mogućnostima u domenu kreativnog izražavanja, kao i boljoj afirmaciji djece bez roditeljskog staranja unutar bh društva. Također, kroz projekat aktivno se radi i na očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa naše zemlje, ali i podizanju svijesti o važnosti kulture i tradicije u cilju jačanja odnosa unutar društva i lokalne zajednice, ističu iz Udruženja TAKO.

Očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa u BiH je izuzetno važno, posebno zbog činjenice da je svijest o BiH kulturnoj baštini, a samim tim i o postojanju grnčarstva kao njenog dijela, veoma mala. Zbog toga je veoma važno da se ta svijest razvija prvenstveno kod djece i mladih ljudi.

Djeca bez roditeljskog staranja tokom svoj života suočavaju se sa dosta velikim problemima, koji rezultiraju manjkom samopouzdanja i prihvaćenosti od strane društva, što opet veoma često rezultira njihovim problematičnim ponašanjem, nedostatkom motivacije za učenjem i napredovanjem, te doprinosu lokalnoj zajednici i društvu u cjelini. Zbog svega navedenog, veoma je važno što se kroz radionice radi i na socijalnoj integraciji djece unutar društva, podizanje njihovog samopuzdanja, razvijanju kreativnosti i njihovog identiteta, što je ujedno i potreba društva u cjelini.

Radovi nastali na radionici bit će prikazani kroz izložbu koja će se održati početkom decembra.


Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00