| 

Iz albuma bosanskih Sefarda


U Sarajevu je 10.02.2015. godine u Jevrejskoj opštini je pred punom salom promovisana knjiga Sonje Elazar „Iz Albuma bosanskih Sefarda" čiji izdavač je Magazin START BiH .

„Ova knjiga u kojoj ima slika starijih od 120 godina i u kojoj su objavljeni oglasi, razglednice, reklame i pisma pisani ćirilicom, latinicom ili na hebrejskom i španskom jeziku, u kojoj se recimo vidi da je jevrejsko dobrotvorno društvo svoju skupštinu organizovalo u prostorijama muslimanskog kulturnog društva, pokazuje da suživot u BiH nije nešto što smo dobili s dejtonskim mirovnim sporazumim", rekao je Jakob Finci, predsjednik sarajevske Jevrejske opštine.

Ambasadorica Republike Španije u BiH, Maria Aurora Mejia Errasquin se zahvalila Sonji Elazar na knjizi,a jedna od promotorica i recenzentica Ljubica Ostojić je rekla da su Sefardi kvalitativna značajka i konstanta našeg života.

„Knjiga je nastala s ljubavlju i jasnom erudicijom i ovo je knjiga koju rado imam u svojoj biblioteci,a voljela bih je poklanjati svim dragim ljudima, posebno mladim", rekla je Ostojić.

Izdavač Dario Novalić je pojasnio da je Sonja Elazar je na knjizi radila tri godine, a da je za njeno izdavanje trebalo dvije godine.

„Mnogi su pomogli u tome, od Ambasade Španije u BiH koja nema fond za ovakve projekte pa su pomogli zaposleni svojim prilogom i otkupom knjiga u predprodaji, Jevrejske opštine koja je dala podršku i otkupila jedan broj knjiga, takođe u predprodaji, ali i štamparija Unioninvest-plastika koje je prihvatila da dio novca dobije kasnije i otkupila dio tiraža i pomogla na razne druge načine. Mi Jevrejskoj opštini poklanjamo 20 knjiga koje možete kupiti nešto jeftinije nego u knižarama i taj prihod ide u humanitarne svrhe, za program Opštine usmjeren ka starim i nemoćnim stanovnicima Sarajeva koji nisu Jevreji, a to je moj lični mali znak zahvalnosti Jevrejskoj opštini Sarajeva koja je meni Sarajliji i nejevreju, iako nije ni morala ni trebala, pomogla bezbroj puta", rekao je Novalić.

Sonja Elazar se zahvalila brojnim gostima.

„Mnogo je onih kojima dugujem zahvalnost za ovu knjigu, prvenstveno mojoj sestri Nini koju sam maltretirala na dnevnoj osnovi, mojima kćerki i zetu, pa Draženu, Dariu... mnogim prijateljima koji su mi ustupili svoje fotografije i sjećanja i za koje se nadam da su zadovoljni kada vide kako to sada izgleda, Bojanu koji me bodrio kada sam bila sasvim pesimistična i govorio da ne brinem za pare jer pare nisu problem pošto njih svakako nema i brojnim prijateljima koji su me uvjeravali da je ova knjiga vrijedna truda. Sada je tu da se druži s vama", poručila je Elazar.

Mnogi okupljeni na promociji nisu krili radost zbog pojavljivanja ove knjige, a na kraju su posjetioci na promociji, zajedno sa ženskom vokalnom grupom Jevrejske opštine, otpjevali Adio Kerida. Pustila se i poneka suza.

Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00