| 

Dodik će zlato pokloniti unuku

BiH, 29.09.2015.
Integralni prilog sa BN televizije

Iako je banjalučki Osnovni sud odbio da sasluša svjedoke koje je pozvao lider SDS-a Mladen Bosić, kako bi razotkrio kriminal Milorada Dodika, neki od tih svjedoka spremni su da javnosti kažu šta znaju.

"Mislili su da ću, kao i mnogi drugi, preći u redove SNSD-a kada su došli na vlast, pa su pred mojim očima radili mnoge mutne radnje", kaže za BN televiziju Gordan Milinić bivši ambasador BiH u Rusiji i nekadašnji šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi.

Dodaje: "Nisam se prodao i ne bojim se da javno kažem šta su radili. Pred mojim očima tadašnjem premijeru Miloradu Dodiku jedan ruski biznismen uručio je lijepo upakovan kilogram zlata.

Mislio sam da je to poklon za Republiku Srpsku i da će Dodik to pohraniti u trezor Srpske", kaže Milinić, ali ga je zaprepastila reakcija Milorada Dodika. On je zlato uzeo, zahvalio se i rekao:" Odlično, ovo ću pokloniti svom unuku".

Kilogram zlata nije izgleda bilo dovoljno, pa taj ruski biznismen nikada nije imao neke velike poslove u Srpskoj.

Kolika je ljudska pohlepa pokazuje i primjer drugog, takođe ruskog biznismena, koji je želio da kupi UNIS-ovu fabriku u Ramićima kod Banjaluke i "Borju" iz Teslića, ali na sastanku sa tadašnjim premijerom Srpske Miloradom Dodikom ponuđeno mu je učešće u još jednom projektu.

"Dodik nas je lijepo primio i saslušao, ali je rekao da ima bolji projekat za tog biznismena koji je htio da ulaže u privredu Srpske.

Odveli su nas kod Mileta Radišića u Medicinsku elektroniku", ističe Milinić i kaže da je tada prvi put vidio Radišića te da im je on ispred Medicinske elektronike rekao: "Gledajte ovo zemljište, odavde do hotela Bosna. To je gradska vlada meni i Dodiku stavila na raspolaganje.

Ovdje ćemo nas dvojca da gradimo objekat od 200 hiljada kvadrata. Treba nam 200 miliona. Premijer ima pare, dobili smo od Telekoma 22 miliona garancije za početak, a kasnije će biti još."

Gordan Milinić tvrdi da je Mile Radišić tražio od ruskog biznismena da uloži unaprijed 10 miliona u projekat, a kad uloži tih 10 miliona može da radi u Republici Srpskoj šta hoće. Rus međutim nije bio voljan da ulaže na neviđeno u projekat, koji je danas poznat kao afera "Picin park".

Propali su mu i planovi za UNIS i "Borju" iako je pristao, tvrdi Milinić, da 10 odsto svih svojih poslova u Srpskoj preko firme "Edelvejs Investment" iz Ženeve prepiše na Milorada Dodika, odnosno na njegovog prijatelja Mileta Radišića.

"Mile Radišić je otišao u Ženevu, a nakon toga me pozvao u Moskvu da mi javi da je sve potpisano u toj firmi i da se posao sada može normalno raditi. Ulaznica je napravljena, Radišić odnosno Dodik je vlasnik 10 odsto svih poslova i nema problema", kaže Milinić, ali dodaje da se sve ubrzo promijenilo.

"Kada sam nakon nedugo vremena došao u Banjaluku da dogovaram početak ulaganja u privredu Srpske, pozvao me je Mile Radišić i saopštio da je 10 odsto malo i da treba dati 15 odsto. Ruski biznismen je odustao od posla i rekao da ne može da sarađuje sa takvim ljudima", kaže Milinić.

Da je bratska Rusija omiljena zemlja za malverzacije rukovodstva Republike Srpske, pokazuje i primjer prodaje Rafinerije i Naftne industrije Srpske.

Milinić tvrdi da privatizacija nije izvšena preko "Zarubežnjefta", preduzeća koje je u vlasništvu ruske države, već je formirano preduzeće NJEFTEGAZINKOR,koje su kasnije kupile razne privatne firme među kojima je i firma još jednog Dodikovog prijatelja "Invest tehnologija" Duška Perovića.

Sve su prilke da je za te transakcije poslužio novac od prodaje Telekoma Srpske. "Poslednje informacije koje imam govore da Perović sav novac iz tih poslova prebacuje u Honduras, te da je uzeo državljanstvo Hondurasa", kaže Milinić i tvrdi da su to podaci Državne bezbjednosti Srbije.

Pravo lice rukovodstva Srpske upoznali su i predstavnici firme AJSLAND ENERDŽI. U Srpsku su, tvrdi Milinić, došli sa bankarskom garancijom od milijardu evra i bili su zaintresovani za Termoelektranu "Gacko".

U to vrijeme već je bio potpisan ugovor sa ČEZ-om, ali im je Milorad Dodik obećao neku drugu elektranu u Srpskoj, ako mu omoguće susret sa premijerom Islanda.

Zatraženo - učinjeno. Sastanak je organizovan nakon mjesec dana, ali je Milinić ostao zabezeknut rezultatom sastanka.

"U toku tog sastanka mene je nazvao generalni direktor te kompanije Arni Jensen i rekao:"Gospodine ambasadore ovdje se dešavaju čudne stvari.

Sa vašim premijerom je doputovao izvjesni Vlado Delić i dao nam je cedulju sa brojem žiro-računa na koji treba da uplatimo milion evra za premijera Dodika",kaže Milinić.

Dodik je, bar prema tvrdnjama Milinića, ostao bez traženog miliona, a Republika Srpska bez milijarde evra. Milinić tvrdi da je još niz primjera kriminalnih radnju vrha Srpske, ali se mnogi ljudi boje da govore.
Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00