| 

VIJEĆE ZA ŠTAMPU BIH Upozorenje medijima da uklone uvredljive komentare povodom smrti Mahira Rakovca

Sarajevo, 07.01.2016.

Urednici portala dužni ukloniti sve šovinističke i prijeteće sadržaje


Povodom drastičnih huškačkih komentara, prepunih govora mržnje i poziva na zločin iz mržnje na online portalima posljednjih dana, a kod izvještavanja o tragičnoj smrti četrnaestogodišnjeg dječaka u Sarajevu, i predstojećeg 9. januara, koji se u RS obilježava kao Dan RS, Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, upućuje APEL urednicima i vlasnicima online portala, pozivajući ih na krajnju odgovornost kod selekcije komentara svojih posjetitelja.

Takvi komentari su veoma opasni, uznemirenje su za građane i vode ka zločinu iz mržnje, navodi se u saopćenju Vijeća za štampu u BiH.

- Urednici portala su dužni odmah ukloniti sve šovinističke i prijeteće sadržaje. Ukoliko nisu u stanju kontrolirati svoj web prostor, onda neka zatvore mogućnost komentiranja. Urednička je obaveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskriminaciju, prijetnje i huškanje, a one koji ih postavljaju banovati na neko vrijeme ili im potpuno uskratiti pravo komentiranja tekstova - upozoravaju iz Vijeće za štampu u BiH.

Neuklanjanjem komentara neprimjerenog sadržaja i njihovim zadržavanjem na portalu, urednici preuzimaju punu odgovornost za njihov sadržaj, kao i odgovornost za posljedice koje mogu izazvati takvi komentari.

Žalbena komisija Vijeća za štampu podsjeća i urednike, i vlasnike portala, jednako kao i građane koji koriste prostor na web portalima za slobodno izražavanje, da huškanje, prijetnje i govor mržnje podliježu krivičnoj odgovornosti, prema Krivičnom Zakonu BiH, XV - Glava petnaesta, Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina, Krivičnom zakonu FBiH i Krivičnom zakonu RS BiH, XVII - Glava sedamnaesta, Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina.

Sadržaji sa huškačkim, prijetećim komentarima i govorom mržnje s pozivima na ubistva, bit će prijavljeni policijskim upravama i tužilaštvima.
Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00