| 

Tužilaštvo KS: Mahir Rakovac nije ni fizički ni seksualno zlostavljan

Sarajevo, 04.03.2016.

Nijedan dokaz ne potvrđuje da je nad malodobnim M.R. vršeno fizičko i seksualno nasilje

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo saopćilo je danas da dokazi obrađeni u okviru višemjesečne istrage smrti Mahira Rakovca (14), koji je krajem prošle godine izvršio samoubistvo skokom s osmog sprata zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja, ne ukazuju na to da je tom činu prethodilo bilo kakvo seksualno niti fizičko nasilje.

Glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić izjavila je danas novinarima da je u okviru istrage o tom predmetu saslušano 120 svjedoka, sačinjen veliki broj zabilješki, prikupljena opsežna dokumentacija, izvršena obdukcija tijela preminulog maloljetnika...

- Nijedan dokaz ne potvrđuje da je nad malodobnim M.R. vršeno ni fizičko ni seksualno nasilje te nije utvrđeno ni postojanje nijednog krivičnog djela koje je propisano Kaznenim zakonom FBiH - kazala je.

Kaže da prema dokazima, ništa ne upućuje na to da je preduzeta ijedna radnja koja predstavlja neko od krivičnih djela propisanih tim zakonom.

Kažer da Tužilaštvo KS uvažava bol roditelja za stradalim djetetom koje je tragično završilo život te ističe da, shodno zakonu, odluka postupajućih tužiteljica nije konačna a oštećeni imaju pravo podnijeti pritužbu Uredu glavnog kantonalknog tužioca u roku od osam dana, po prijemu te obavijesti koja je već opremljena.

Istragu u slučaju smrti Mahira Rakovca Tužilaštvo je otvorilo na temelju navoda očuha i majke preminulog, a ispitani su svi navodi u potpunosti.

Prema nekim navodima, nakon smrti su njegovi majka i očuh saznali da je Mahirov očajnički korak posljedica njegovih teških patnji - psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja od drugih učenika dok je pohađao Internacionalnu osnovnu školu na Ilidži.


Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00