| 

Promocija filma u povodu obilježavanja Dana borbe protiv vršnjačkog nasiljaFederalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović sudjelovat će 24. februara ove godine u obilježavanju Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja (Dan ružičastih majica/Pink Shirt Day). Tog dana će, ispred Sarajevske katedrale, s početkom u 11 sati, Udruženje za razvoj društva „Kap“ promovirati film u okviru kampanje protiv vršnjačkog nasilja, čemu će, obučeni u ružičaste majice podrške djeci - žrtvama vršnjačkog nasilja, prisustvovati i ministrica Dilberović, sa saradnicima iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.


Također, Federalno ministarstvo je pozvalo i sva nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja da se pridruže obilježavanju ovog značajnog datuma, kako bi udruženi podigli glas protiv vršnjačkog nasilja, te preporučilo da se na časovima odjeljenskih zajednica u školama na području svih kantona u Federaciji BiH prikaže ovaj film, u prilog borbi protiv nasilja među vršnjacima.


„Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva. Stoga, zajednički podržimo kampanju „Stop nasilju u školama! Ti nisi sam/a“ koju, uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti provodi Udruženje „Kap“, čime ćemo doprinijeti da se i Bosna i Hercegovina, službeno, po prvi put, uključi u obilježavanje Dana ružičastih majica“, navodi se u pozivu.


Inače, Dan ružičastih majica, u svijetu poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se posljednje srijede u februaru. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj kanadskoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sistematično zlostavljanje dječaka koji je, u znak podrške teško bolesnoj majci, prvi dan školske godine odjenuo ružičastu majicu. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegove školski kolege, postale su tako prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije, i međunarodno prepoznate obljetnice u borbi protiv sve prisutnijeg nasilja među vršnjacima- saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.  


Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00