| 

News-portali i online-medijske platforme krše kodeks

Sarajevo, 07. 01.2016.
(r.s.)

O predstojećem obiljžavanju 9. Januara, Dana Republike Srpske, kao i o aktuelnim događajima u vezi sa tragičnom smrću 14–godišnjeg dječaka iz Sarajeva mediji, a prvenstveno news-portali i online-medijskih platformi, trebaju izvještavati sa puno više odgovornosti, senzibilnosti i novinarske profesionalnosti, stoji u saopštenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

“Na portalu Klix.ba pojavili su komentari kojima se poziva na ‘ubijanje srpske djece’, ‘silovanje žena’ i ‘nabijanje na kolac’ svih onih koji će obilježiti Dan Republike Srpske. Istovremeno je  na društvenim mrežama (Facebook i Instagram) objavljen spisak šestero maloljetnika koje su grupice vršnjaka i njihovih neodgovornih roditelja proglasili krivcima za smrt dječaka Mahira, te pozvali na nasilje prema njima, paljenje Internacionalne škole i druge destruktivne postupke prema djeci  u toj školi i prema njihovim roditeljima. Upravno odbor BH novinara izražava zbrinutost zbog brutalnog širenja govora mržnje, međuvjerske i međunacionalne netrpeljivosti, kao i pozivanja na nasilje prema djeci, školi i bilo kojem čovjeku u BiH. Nedopustivo je da mediji - urednici i novinari objavljuju sadržaje kojima se poziva na linč, doprinosi širenju straha i netorancije, odnosno da se zadire u privatnost, izlažu sudu javnosti maloljenici i njihove porodice.  Takva postupanja protivna su kodeksu novinarske etike, standardima profesionalnog i odgovornog novinarstva, kao i svim međunarodnim konvencijma o zaštiti osnovnih ljudskih prava, prava djeteta i temljenih sloboda.  Takva postupanja su i krivično djelo prema zakonima BiH, u suprotnosti su sa svim ljudskim i demokratskim vrijednostima”, stoji u saopštenju Udruženja/Udruhe BH Novinari.

UO BH novinara poziva Žalbenu komisiju Vijeća za štampu i Regulatornu agenciju za komunikacije da  zahtjevaju od urednika  uklanjenje  neprimjerenih i huškačkih sadržaja iz medija ili komentara posjetitelja portala. Istovremeno, BH novinari pozivaju  jedinice za cyber-kriminal, koje djeluju pri sigurnosnim i policijskim agencijama, da otkriju i sankcioniraju osobe koje putem interneta i društvenih mreža šire mržnju i pozivaju na nasilje.  

Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00