| 

MUP je završio istragu o samoubistvu dječaka Mahira Rakovca i predmet proslijedilo Tužilaštvu KS

04.01.2016.

Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko prvi radni dan u Novoj 2016-oj godini počeo je gostovanjem u centralnoj-informativnoj emisiji “Danas” BH radija 1 odgovarajući na aktualna pitanja iz domena  maloljetničke delinkvencije, sigurnosti, borbe protiv terorizma, Zakona o MUP-u itd.

“Ako je neko sa svojih 15-16 godina u stanju uraditi takvo zlo svom vršnjaku i ako to zlo prođe nekažnjeno, šta možemo očekivati od te osobe šta će da radi u svojoj 22/23-oj godini ?!”

Ministarstvo je završilo svoj dio posla u vezi sa istragom samoubistva maloljetnog M.R. i predmet proslijedilo kantonalnom Tužilaštvu. Ministar Jusko je naglasio da se određeni Zakoni moraju modifikovati posebno kada je u pitanju vršnjačko nasilje i maloljetna delinkvencija.

“Postoji takozvani sistem individualizacije kazne što znači da osobu koja je počinila određeno krivično djelo, kao što je npr. vršnjačko nasilje, kada je adekvatno kaznite vi automatski šaljete svima ostalima signal šta se dešava kada se napravi takvo djelo. Automatski vi tim pristupom represivnog djelovanja preventivno utičete na sve ostale”, kazao je ministar  Jusko.

“Definitivno je vrijeme za  izmjene Zakona o maloljetničkoj delikvenciji. Ovaj Zakon treba da se pooštri jer je naša kaznena politika izuzetno loša, a mora djelovati i preventivno i represivno.”-  izjavio  je tokom gostovanja u emisiji ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko.  


Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00