| 

Dubravko Lovrenović,očuh : Moj Mahir je žrtva vršnjačkog nasilja

04.01.2016.
Dvije sedmice  nakon tragičnog slučaja samoubistva 15-godišnjeg Mahira Rakovca, učenika Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Sarajevu, koji je s 8 sprata  zgrade u sarajevskom naselju  Dobrinja skočio u smrt, javnosti se obratio njegov očuh Dubravko Lovrenović, poznati profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Izašlo navidjelo

 U tekstu koji je objavio na internetu tvrdi da je nesretni Mahir bio žrtva vršnjačkog nasilja. Profesor Lovrenović je teško pogođen ovom tragedijom i zbog istrage ne može iznositi detalje, a njegove navode provjerava policija. U školi nemaju komentara na ove teške optužbe, napominjući da se moguće nasilje nije dogodilo u njihovoj školi, nego vjerojatno u nekoj prethodnoj koju je dječak pohađao.

- Borim se s osjećajem najtežeg mogućeg gubitka - gubitka djeteta kojem, istina, nisam bio biološki otac, ali koje me zvalo ocem i bio je moj sin. Dolazim s užasnom spoznajom koju još nisam preradio i ne znam hoću li ikada, da je moj Mahir, prema svemu onome što je, nažalost, tek nakon njegove smrti izašlo navidjelo, žrtva vršnjačkog nasilja. Sve se, brže nego što se očekivalo, raspliće i slaže u sliku na kojoj bi Mahirovim vršnjacima -zlostavljačima i zlostavljačicama, pozavidio i „stanovnik“ Danteovog pakla - kazao je Lovrenović.

Očekujem odgovore

Istakao je da odgovorne institucije, policija, tužilaštvo, resorna ministarstva, parlamenti, skupštine, škole, pedagoški zavodi... moraju hitno poduzeti odgovarajuće, za početak privremene mjere, da ovako nešto ne bi zadesilo još nečije dijete izloženo sociopatskim formama ponašanja. - Žalim tu djecu i od srca im želim da ozdrave od nasilja kojim su dubinski zaražena, siguran sam da ne želim da njih, ili sutra njihovu djecu, zadesi Mahirova sudbina. Iskusni stručnjak za maloljetničku delinkvenciju i nasilje kaže mi da oblik zlostavljanja kojemu je bio izložen Mahir pogubno destruira dječiju ličnost i dovodi je do disocijacije. Krajnji cilj svih navedenih institucija morao bi biti zakon kojim se na odgovarajući način sankcionira vršnjačko nasilje u školama, iz kojeg ne trebaju biti izuzeti ni nastavnici - istakao je Lovrenović.

Od istražnih organa očekuje odgovore kada, gdje i kako je nad njegovim djetetom vršeno zlostavljanje i teroriziranje u obrazovnoj ustanovi koju je pohađao. - Nadam se da će, uz ostala, odgovoriti na pitanje jesu li Mahira, istina "samo" verbalno, zlostavljali čak i neki njegovi nastavnici? A to šta je Mahir mislio o takvim školama i takvim nastavnicima, rekao je time što je, prije nego što će se baciti s osmog sprata zgrade u kojoj je živio, zapalio svoj ruksak s knjigama. Je li moglo biti rječitije oporuke? I njihova odgovornost, ako postoji, mora se poimenično utvrditi - kazao je Lovrenović.
Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00