| 

43 odsto djece u BiH doživjelo vršnjačko nasilje

23.02.2016.


Čak 43 odsto djece doživjelo je vršnjačko nasilje, psihološkog ili fizičkog karaktera, pokazuju posljednje analize koje su sprovođene u Bosni i Hercegovini. Merima Spahić iz Udruženja za razvoj društva "Kap" u Sarajevu, koje će danas prvi put u BiH obilježiti Međunarodni dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, naglasila je da je neophodno ukazati na prevenciju i stepen izraženosti problema, na koje se reaguje tek kada posljedice budu kobne. "Jedan od najvećih problema je što u 90 posto slučajeva žrtva šuti o tome i to je nešto na čemu se mora ozbiljno raditi", napomenula je ona, ističući da će zbog toga anonimne ankete i promotivne aktivnosti u školama i na ulicama gradova u BiH biti sprovođene pod motom "Stop nasilju u školama/Nisi sam-a" . 

Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS, kaže da svako dijete ima pravo na zaštitu od svakog oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, te napominje da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi dijete trpjelo nasilno ponašanje od bilo koga, niti i jedan razlog kojim se može pravdati izostanak reakcije odraslih u preduzimanju mjera u zaštiti djeteta. "Nažalost, društvo još nije svjesno ni prisutnosti problema niti njegovih posljedica na dijete i njegov razvoj. Osnovni problem je ignorisanje problema", apelovala je Grahovčeva. Stručnjaci upozoravaju da su zakoni u oba entiteta po ovom pitanju uređeni, ali da u 90 odsto slučajeva djeca imaju strah da prijave šta trpe, zbog čega se na viši stepen odgovornosti pozivaju ustanove koje rade s djecom. Sonja Stančić, psiholog, napominje da su sva odstupanja u uobičajenom ponašanju djeteta alarm za roditelje i za stručnjake i to se, kako tvrdi, jednako odnosi na žrtve i na djecu nasilnog ponašanja. Dodaje i da je u pogledu prevencije sistematsko djelovanje od ključne važnosti. "Pored osnaživanja porodice, školi je neophodno vratiti vaspitnu ulogu i djeci olakšati vannastavne aktivnosti, odnosno finansijski podržati i afirmisati njihovo zdravo razvijanje kroz sport, jezike, umjetnost", napomenula je Stančićeva. 

Kobni primjeri Denisa Mrnjavca (17), učenika Katoličkog školskog centra u Sarajevu, 2008. godine u tramvaju su pretukla i nožem izbola trojica  19 godišnjaka i jedan stariji maloljetnik. Mrnjavac je brutalno napadnut bez povoda i nekoliko sati kasnije je preminuo. (slika denis) Mahir Rakovac (14) iz Sarajeva je krajem prošle godine izvršio samoubistvo. Istraga je u toku, a prema sadašnjim informacijama, Mahir je žrtva vršnjačkog nasilja, zbog čega je i digao ruku na sebe. (slika – mahir) Ništa bolja situacija nije ni u Srbiji ili Hrvatskoj, gdje je, prema posljednjim podacima,  čak 83 odsto ispitanika bilo izloženo maltretiranju od strane vršnjaka. Mahirov vršnjak Aleksa Janković iz Niša pod istim je okolnostima i na isti način izvršio suicid. 

 Dan ružičastih majica Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, u svijetu je poznat kao Dan ručičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, odnosi se na prevenciju vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u februaru u zemljama širom svijeta. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u Kanadi 2007. godine, kada je žrtva nasilja bio učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke, a zatim su ga ismijavali, psihički i fizički zlostavljali vršnjaci.

(Nezavisne novine)

Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00