| 

UHAPŠEN SINIŠA MACAN, BIVŠI DIREKTOR IDDEEABanja Luka,31.05.2016.

Jutros je u Banjaluci uhapšen bivši direktor Agencije za identifikacione dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Siniša Macan. Kako javlja novinar Nezavisnih, Macan je oko 11 sati izveden kroz podzemnu garažu u Gundulićevoj ulici, gdje ima stan. 


"Osumnjičeni Macan, bivši direktor Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, osumnjičen je za zloupotrebu položaja i nezakonitosti u procesu izbora poduzeća Muehlbauer, za učestvovanje u izradi osobnih dokumenata za građane Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz Tužilaštva BiH. Navedenim nezakonitostima, navedenom poduzeću omogućeno je da dobijanjem navedenog posla i formiranjem i određivanjem cijene dokumenata, stekne nezakonitu imovinsku korist. Vrijednost navedenog ugovora veća je od 100.000.000 KM.  Tužilaštvo BiH zajedno sa SIPA i partnerskim agencijama, provelo je dugotrajnu i temeljitu istragu cjelokupnog procesa, te prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenog Macana. "Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu SIPA jutros su, prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH, na području Banjaluke lišili slobode lice čiji su inicijali S.M. zbog sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i pranje novca", saopšteno je iz Sipe.


U okviru ove akcije, policijski službenici Sipe pretresaju dva stambena objekta koja koristi osumnjičeno lice radi pronalaženja i privremenog oduzimanja dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Osoba lišena slobode biće privedena u službene prostorije Sipe, gdje će biti kriminalistički obrađena, nakon čega će, shodno uputstvima Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00