| 

SNIMAK HAPŠENJA: POLICIJSKA AKCIJA MREŽA


15.06.2016. 


U akciji koju su proveli policijski timov Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, izvršeni su istovremeni pretresi na 51  lokaciji  na području Zeničko-dobojskog kantona, dok su u isto vrijeme vršeni pretresi na 4 lokacije na području Srednjobosanskog kantona i 2 lokacije na području Trebinja.  MUP ZDK je o svemu detaljno informisao javnost i putem saopštenja ,ali i putem objave snimka hapšenja.


Radi se o opsežnoj policijskoj akciji kodnog naziva "MREŽA", koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, a koja je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje organizovane grupe koja se sumnjiči za  vršenje krivičnih djela " Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. stav 2. Krivičnog zakona FBiH i "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH.


Prilikom pretresa lišeno je slobode  30 lica i nad istim je u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada. Pretresi stambenih objekata i pokretnih stvari na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.


Izvršenim pretresima pronađeno je i privremeno oduzeto 8 putničkih motornih vozila, 60 mobilnih telefonskih aparata, novac u iznosu od oko 60.000,00 KM, 6 pušaka, 5 pištolja, 5 digitalnih vaga, kao i značajna količina opojnih  droga i municije. Pronađena materija  i predmeti su izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja.


Aktivnosti koje su poduzimane u proteklom periodu u okviru ove policijske akcije su rezultirale otkrivanjem, lociranjem i lišenjem slobode još 30 lica, koja su prema prikupljenim saznanjima vršila navedena krivična djela, kao i pronalaskom veće količine opojnih droga, nelegalnog oružja, te drugih predmeta koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.


U okviru akcije "MREŽA", ostvarena je odlična saradnja sa drugim policijskim agencijama, te su kontinuirano razmjenjivani operativni podaci sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnom policijom BiH, te policijom Austrije i SR Njemačke. Naznačena  saradnja i koordinirani operativni rad su rezultirali pronalaskom veće količine opojnih droga u blizini graničnog prijelaza kod Trebinja, pronalaskom i oduzimanjem veće količine nelegalnog oružja na graničnom prijelazu Bosanski Brod, kao i otkrivanjem i lišenjem slobode kriminalnih grupa u Njemačkoj i Austriji, koje su se sumnjičile za izvršenje većeg broja teških krađa u kuće i stanove, stoji u saopštenju MUP-a ZDK.


 Video snimak pogledajte ovdje:
Upadi policijskih timova u sporne objekte u akciji "MREŽA"


Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00