| 

SENAD AVDIĆ: Otvoreno pismo glavnoj kantonalnoj tužiteljici Dalidi Burzić

BiH, 12.01.2016.


Zaustavite nezakonitu blamažu sa istragom „mojih izvora informiranja“
Poštovana gospođo Burzić,

Vjerujem da Vas još uvijek, iako je prilično vremena prošlo, peče profesionalna savjest zbog skandala starog više od godinu dana, kada je policija (Republike Srpske) po nalogu Tužiteljstva izvršila invaziju na redakciju portala Klix.ba. Tražila je, da podsjetim zaboravu sklonu javnost, dokaze o aferi „Papak“, pijačarskoj kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS, koju je otvorio i prilično vjerodostojno obnarodovao ovaj sarajevski portal.

Ovaj skandal, bolje rečeno svinjarija, ubrzo je izašla iz lokalnih okvira, internacionalizirana je, dakle, i katalogizirana u svim relevantnim izvještajima o medijskim slobodama u BiH kao brutalan, nedopustiv, i što je posebno značajno, nezakonit čin.

Poštovana tužiteljice Burzić, prije izvjesnog vremena stanoviti službenik MUP-a Kantona Sarajevo, Senadin Arapčić se zove, tužio me pred sarajevskim Općinskim sudom za klevetu koju sam nad njim počinio. Ništa čudno, ništa novo. U pripremi za glavnu raspravu prikupio sam i preko svojeg odvjetnika, uvaženog gospodina Dražena Zubaka, dostavio sam Općinskom sudu stanovitu dokumentaciju vezanu za profesionalni angažman gospodina Arapčića, za koju sam smatrao da mi može biti od koristi kao "tuženom licu".

I sada slijedi ono zbog čega Vam se javno obraćam. Gospodin policajac Arapčić se obratio Kantonalnom tužiteljstvu na čijem ste čelu, sa zahtjevom da se istraži na koji smo način ja, odnosno odvjetnik Zubak, priskrbili te, prema njegovim tvrdnjama, strogo povjerljive, top secret dokumente. Na osnovu njegovog zahtjeva, Vaša suradnica, tužiteljica Jasmina Čaušević, zadnjih dana prošle godine izdaje nalog Federalnoj upravi policije da se privedu i saslušaju odvjetnik Dražen Zubak i novinar Senad Avdić na okolnost "ilegalnog prikupljanja informacija i dokumenata".

Uvažena tužiteljice Burzić, kao iskusnoj pravnici, savršeno Vam je dobro poznato da je pozivanje odvjetnika na policiju da otkrije izvore informacija svojeg klijenta (slično kao ispovjednika u katoličkoj crkvi) nonsens, nedopustivo, nezakonito.

Također Vam je, van svake razumne sumnje, jasno da ni ja ne mogu, niti imam pravo odgovoriti na postavljeno pitanje - od koga sam dobio dokumentaciju koju sam priložio u (samo)obrani na Sudu. Ta mi prava garantira član 96. stav 1. točka C) Zakona o krivičnom postupku prema kojem, u konkretnom slučaju ja ne mogu biti saslušan kao svjedok. Ustvari mogu, ako bih pristao da budem kurvin sin i svojim priznanjem izdam dužnost čuvanja profesionalne tajne, odnosno narodski kazano "povalim", "izdam" izvore informiranja. A ja to, neću, ne želim, ne mogu...

Nemojte me pogrešno shvatiti, gospođo Burzić. Ne plašim se ja sudskih procesa, saslušanja, ročišta. U posljednjih 20 godina proveo sam više vremena u sudskim klupama nego, recimo, zločinci Zijad Turković i Batko Vlahović. Konačno, imam više staža u sudskim klupama od većine sudija u Općinskom sudu Sarajevo! Platio sam više kazni nego što ste vi zaplijenili imovine u presudi Muhamedu Ali Gašiju.

Od Vas ne tražim ništa drugo, nego da poništite, ništavnim učinite skandalozni, protuzakoniti nalog Vaše suradnice Jasmine Čaušević. Od kojeg, vjerujte, više štete može imati institucija na čijem ste čelu, nego profesija kojoj pripadam.

 
Srdačan pozdrav,

SENAD AVDIĆ


Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00