| 

Mediji i tužilaštva, opet!

Autor: Pozitivne vrijednosti


Da li je toliko priželjkivana reakcija tužilaštava na izvještavanje medija uvijek dobronamjerna i/ili profesionalna?

Dvojica inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su 19-og marta, po nalogu državnog tužioca Dubravka Čampare, došli u redakciju dnevnog lista Avaz i zatražili intervjue novinarke Šejle Jugo-Turković sa Ramizom Delalićem koji su objavljeni 2004. godine.

Ovo se desilo samo par dana nakon što je Slobodna Bosna objavila tekst o svjedočenju Šejle Jugo- Turković u Prištini, na suđenju Naseru Kelmendiju.

Naime, sredinom marta bivša novinarka Avaza Šejla Jugo-Turković pojavila se na Osnovnom sudu u Prištini kao prva svjedokinja tužilaštva na suđenju Naseru Kelmendiju, kosovskom narko-bossu s crne liste američkog State Departmenta, optuženom za organizirani kriminal, ubojstvo, krijumčarenje droge, pranje novca... Ona je tada, prema pisanju Slobodne Bosne koja se poziva na stenogram sa saslušanja, između ostalog izjavila da „novine nisu mogle otići u štampu dok ih Radončić nije pregledao", da je „Radončić na tekstovima intervenisao zajedno sa svojim prijateljem Naserom Kelmendijem", da ju je „zamolio da ne piše loše o Kelmendiju pravdajući se da su njih dvojica dugogodišnji prijatelji",da joj je „sugerirao mi je da ne piše o Muhamedu Ali Gašiju, Safetu Kaliću, Draganu Čoviću, Darku Elezu", da je „provjeravao sve što se objavljuje jer se bojao da bi neki novinar mogao objaviti članak koji bi ga mogao dovesti u sukob s drugim političarima, sudijama ili tužiocima", da su joj „Fahrudin Radončić i Naser Kelmendi barem sto puta zabranili da objavi tekstove o njihovim zajedničkim prijateljima", da se „ispostavilo da ju je Radončić upoznao sa Kelmendijem da bi je Kelmendi mogao zvati i zahtijevati da ne objavim neke tekstove", da joj je „Radončić rekao da je Kelmendi opasan čovjek i da je diler droge i ako neko želi nekoga ubiti jednostavno se obrati Kelmendiju" i da je „Radončić rekao da, bez obzira koliko su Albanci opasni, oni još uvijek moraju doći k njemu i tražiti dozvolu".

slobodna bosna

„Naser Kelmendi je tražio zeleno svjetlo od Fahrudina Radončića, ne samo za ubistva, nego i za sve što je radio, bez obzira je li to bilo reketiranje, premlaćivanje... Radončić je govorio da Kelmendi mora doći njemu i dobiti njegov pristanak - decidirano je ustvrdila Šejla Jugo-Turković", piše Slobodna Bosna.

Nakon dolaska istražitelja SIPA-e i traženja medijskog sadržaja iz 2004. godine, iz Avaza su reagovali optužbama da je „riječ o političkom pritisku", da je „traženi intervju objavljen u sedmičnom tabloidu Express", te da je „kompanija Avaz-roto press sve tekstove supruge Zijada Turkovića objavljene u tom sedmičnom listu, a na zahtjev tužilaca Diane Kajmaković i Olega Čavke i za potrebe u poznatom slučaju zločinačke organizacije Zijada Turkovića, dostavila Tužilaštvu BiH i to na zahtjev upućenog običnim e-mailom".

I novinarska udruženja u BiH takođe smatraju da postupanje Tužilaštva BiH i SIPA-e nije prihvatljivo.

"Ovo je totalno kršenje slobode informiranja, slobode medija. Ako je Tužilaštvo u konkretnom slučaju imalo razloge da traži određene tekstove, postoje mnogo jednostavniji načini da se dođe do njih. Pa nisu tekstovi tajni dokumenti, može se uputiti dopis s naslovljenim tekstovima i intervjuima koji će se lako pronaći u arhivi. Ali nikako nije način da se pošalje policija koja će ući u redakciju, koja će samom svojom pojavom napraviti uznemirenje i zaustaviti ono što je redovan proces u jednom mediju. Najgore je što se to počelo događati redovito i što se počelo smatrati uobičajenim i prihvatljivim", rekla je za portal klix.ba direktorica Vijeća za štampu u BiH, Ljiljana Zurovac.

Ljiljana Zurovac,foto: www.oslobodjenje.baLjiljana Zurovac,foto: www.oslobodjenje.ba

Naglasila je da je „krajnje vrijeme da pravosuđe i policija počnu shvatati da moraju slobodu medija poštivati na način kako se to u demokratijama radi te da i sami moraju slijediti određene procedure".

"Ovo je totalno protuzakonito u odnosu na slobodu medija i informisanja", rekla je Zurovac i ocijenila da je „krajnje vrijeme da neko počne odgovarati zbog napada na novinare i medije".

"Ove godine ćemo vrlo ozbiljno insistirati na tome da se u krivične zakone uvedu sankcije za napade na novinare. Upadi policije na ovakav način jesu zastrašivanje novinara. Oni obezvređuju rad medija i novinara. To definitivno ne priliči slobodi koju treba da uživamo kao građani ali i kao profesionalci", zaključila je Zurovac.

 

borka rudićBorka Rudić

Reagovala je i generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić koja je, također za portal klix.ba, izjavila da je „svaki put na jednak način iznenadi rigidnost kojom se policijske i pravosudne institucije odnose prema medijima".

"U ovom slučaju to je prema Dnevnom avazu, ali ovdje se radi o demonstriranju sile prema novinarima i smatram da je ovaj postupak na tragu onoga što se dešavalo i Klixu, ali i onoga što se dešavalo mnogim medijima tokom demonstracija prošle godine kada je policija tražila da im se ustupe materijali koji su prethodno bili objavljeni. U slučaju Dnevnog avaza policija je tražila tekst i intervjue koji nisu objavljeni u toj novini što govori o jednom površnom postupanju Tužilaštava. S druge strane, ne vjerujem da je namjerno napravljena greška, da Tužilaštvo ne zna gdje su stvarno objavljeni ti tekstovi. Mislim da žele novinare i urednike držati pod stalnim pritiskom i na neki način demonstrirati silu. Postoji mnogo drugih načina da se dođe do tekstova, koji su demokratskiji i profesionalniji. Ovo mogu samo tumačiti kao pokušaj vršenja pritiska", rekla je Rudić.

Iz delegacije Evropske unije (EU) u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH su ovim povodom istakli da se „sloboda izražavanja pažljivo razmatra u procesu pristupanja Europskoj uniji".

Dolazak inspektora SIPA-e u Avaz po nalogu tužitelja Čampare desio se gotovo istog dana kada je objavljeno da je SDA-ov kandidat za ministra pravde u Vladi FBiH Aljoša Čampara, savjetnik u kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, inače brat tužitelja Čampare i rođaka Denisa Zvizdića koji bi trebao u ime SDA biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH u naredne četiri godine.


Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00