| 

Ambasadorica Cormack : Potrebni su nam tužioci koji će raditi sa istraživačkim novinarima,civilnim društvom i policijom

BiH, 29.01.2016.

Prilikom predstavljanja Dijagnostičke analize integriteta i rizika od nastanka korupcije u pravosuđu održanom u Sarajevu 28.01.2016., Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen E. Cormack kazala je da se istinska promjena može dogoditi samo iznutra te da Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) treba imati vodeću ulogu u borbi protiv korupcije.

" Umjesto da profitiraju od sistema potrebi su nam tužioci koji će raditi sa istraživačkim novinarima, civilnim društvom  i policijom kako bi istražili korupciju i time se pobrinuli da različiti izvori informacija budu korišteni i nalazi usklađeni" , kazala je ona.

Integritet i kredibilitet pravosuđa ugrožen je zbog pritiska pojedinih čelnika političkih stranaka, kojem smo svjedoci proteklih nekoliko dana, poručio je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, prilikom predstavljanja analize. 

Ta se praksa mora zaustaviti i nedopustivo je da predstavnici političkih stranaka međusobno razgovaraju o tome kakve bi trebale da budu odluke Suda i Tužilaštva BiH. Tužilaštvo i Sud BiH moraju biti nezavisni, nepristrasni i etični, jer je pravosuđe prva i posljednja linija odbrane protiv svih vidova bezakonja i korupcije, poručili su iz Ambasade Sjedinjenih Država u našoj zemlji.

Tegeltija je također naglasio da nijedna istraga protiv bilo kojeg političara u BiH nije udar na institucije nijednog entiteta ili države te da se radi o pojedincima koji mogu da obavljaju javne funkcije, ali da za njih važe jednaka pravila kao za sve.

Sudijama, tužiocima i članovima VSTVBiH, Ambasadorica Cormack poručila je da javnosti moraju pokazati odlučnost da se obračunaju sa svim oblicima koruptivnog ponašanja unutar pravosudnog lanca.

Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00