| 

ČITAJ,GLEDAJ,REAGUJ

Piše: Dario Novalić 


Da li će Emir Kusturica odgovarati za sve ono što se o njemu i njegovom preduzeću Lotika  govori ovih dana u bh medijima ? Gradnja bez gradjevinske dozvole , nezakonit povrat PDV-a … Ili će na optuženičku klupu onaj šef Uprave za indirektno  oporezivanje koji je znao da se građevinski materijal za Andrićgrad iz BiH uvozi u Srbiju pa iz Srbije , opet , uvozi u BiH ? 
A sve bez PDV-a ? Koliko će još povlaštenih postati neimari i dobrotvori  od novaca , naših novaca koji svaki mjesec uplaćujemo po raznim osnovama ? Koliko je “samozatajnih biznismena “ obezbjedilo budućnost svojim sinovima, unucima i njihovim unucima ? Možda nekada za nekoga od njih saznamo ! Većina njih će , kako sada stvari stoje  , ostati “ samozatajni “ , sakriveni , ljubazni i bogati , prebogati .
 Briga njih što njihove kriminale “ spominje “ tamo neki Start BiH , Slobodna Bosna, Dani , Oslobodjenje , Avaz , Večernji list , Dnevni list , Nezavisne novine … Ne gledaju oni “ Mrežu  “ , “ Pravdu “ , “ Crtu “ , “ 60 minuta “ ! 
To za njih , za dobre honorare , rade advokati ! I onda tuže glasnike , medije koji su razotkrili njihove malverzacije . Na kraju stradaju , kako to već istorijski biva ,glasnici , dakle mi , predstavnici medija . 
Dugo su mediji pisali o nepravilnostima koje su se dogadjali u Javnom preduzeću Gras . Ovaj naš magazin- Start BiH je tužen jer smo prije devet godina napisali kako je nemoguće da profesor Ibrahim Jusufranic od svoje plate koja je tada iznosila 1080 KM izgradi kuću vrijednu preko 2 miliona maraka ( po procjeni sudskog vještaka ) . 
Profesor nas je tužio i , vjerovali ili ne , izgubio slučaj . Nije mogao dokazati od kojih je novaca izgradio to velelebno zdanje za osobnu upotrebu .Samo zemljište na kome je ta kuća je plaćeno gotovo 200 hiljada maraka . U obrazloženju presude sudija je u preporuci napisao “ kako bi bilo jako dobro ispitati porijeklo imovine gospodina Jusufranića “ . I nikome ništa punuh 9 godina . Prefosor je u medjuvremenu postao vlasnik Univerziteta . Ipak , priveden je prije neki dan .Baš čitam kako mu je produžen pritvor . 
Isto , a možda i više  govorilo se i pisalo o gospodinu Arslanagiću , direktoru Bosnalijeka preduzeća u mješovitoj svojni . Pominjalo se netransparentno i nezakonito trošenje sredstava -  kuće i objekti po cijeloj BiH , Poršei , kuće u Americi , skupa putovanja …  I nikome ništa ! Do neki dan ! Gospodin Arslanagić je pritvoren skupa sa sinom i suradnicima . Nedavno su pušteni iz pritvora , a proces u kome optužene brane najbolji i najskuplji bh advokati traje i dalje … 
Uposlenici magazina Start BiH i još neki zagriženi pravdoljupci su prije skoro godinu dana u okviru Udruženja Pozitivne Vrijednosti pokrenuli projekat pod nazivom Čitaj , Gledaj , Reaguj !!! Cilj nam je povećati broj  reakcije pravosuđa na sve nepravilnosti i kriminale na koje ukazuju mediji . U video priči objavljenoj na web stranici www.vrjednosti .com Dalida Burzić glavna tužiteljica Kantona Sarajevo kaže : 
“ Tužilac je dužan da, čim čuje od nekoga ili na bilo koji način sazna da se desilo nešto što bi moglo biti krivično djelo, vrši provjere i otvori predmet u tužilaštvu.  To bi bila zadaća tužioca. Pa i ja ne čitam novine što sam važna nego da vidim šta se dešava i da reagujem kao tužilac . “
Udruženje Pozitivne Vrijednosti je u okviru projekta Čitaj , Gledaj , Reaguj provelo anketu u sedam bh. gradova sa preko hiljadu ispitanika različite starosti i nacionalnosti  sa pitanjem da li su zadovoljni reakcijama tužiteljstava na medijske napise o kriminalu i korupciji , osobito kada je riječ o političarima . Više od 80 odsto ispitanih je tvrdilo da bi tužitelji morali pokretati istrage na osnovu medijskih napisa ali je veliki broj anketiranih , više od 76 procenata , izjavilo da nema povjerenja u rad pravosuđa . No , gotovo 55 odsto građana tvrdilo je da ne vjeruje ni medijima ali je isti taj procenat ispitanih rekao da bi kriminal za koji znaju radije prijavili nekome iz medija nego policiji i tužilaštvima .Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00