| 

DODIKU NIJE DOBRO: Banka Srpske je bila napadnuta od međunarodnog faktora!

BiH, 09.02.2016.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Banka Srpske opstati i da depoziti neće biti izgubljeni, uprkos tome što je ova banka "bila napadnuta od međunardnog faktora koji je želio centralizaciju na nivou BiH".

Jučer je istekao rok do kojeg je trebala da bude donesena odluka o sudbini Banke Srpske, a koji je dala Vlada RS. Privremeni upravnik Banke Srpske zatražio je od akcionara banke da sačine plan kojim bi se otklonile nepravilnosti odnosno poboljšalo njeno finansijsko stanje.

Rok nije ispoštovan, a iz entitetskog Ministarstva finansija potvrdili su da će Vlada svoj stav o banci koja je u 99-odstotnom državnom vlasništvu saopštiti tokom sedmice.

U Banci Srpske ostalo je blokirano oko 150 miliona KM, a trećina ovog iznosa osigurana je kod Agencije za osiguranje depozita BiH.

„Ako ne riješimo problem dokapitalizacije sa nekim domaćim ili stranim ulagačem, onda imamo drugu, pa čak i treću varijantu, ali nijedna ne podrazumijeva likvidaciju banke ili gubitak depozita“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, o dokapitalizaciji se još pregovara, dok druge dvije opcije podrazumijevaju rekonstruisanje same banke, što nije lak posao i podrazumijeva mnogo usaglašavanja.

Govoreći o Balkan investment banci, a kasnije o Banci Srpske, Dodik je rekao da je u uslovima globalne ekonomske krize, bilo veoma važno očuvati povjerenje u bankarski sistem.

„To je opredijelilo vlasti Republike Srpske da u periodu kada je Balkan investment banka došla u probleme, preuzme vlasništvo nad bankom i uloži određeni novac za likvidnost banke“, objasnio je Dodik.

Dodik je napomenuo da niko ne bježi od toga da se ispitaju svi problemi u prošlosti banke, koji su stvar pravosuđa.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li direktor Agencije za bankarstvo Slavica Injac ima njegovo povjerenje, Dodik je rekao da je ona odličan direktor Agencije.

„Slavica Injac je svojom stručnošću pokazala da Agencija za bankarstvo, koja je bila napadnuta od međunardnog faktora koji je želio centralizaciju na nivou BiH, treba da ostane i jeste ostala u Republici Srpskoj“, poručio je Dodik.

On je dodao da Injac nije kriva što je došlo do poremećaja koji su zahvatili čitav svijet, pa i neke od banaka u Srpskoj.


Bootstrap Slider

Pratite nas

Naše brošure

Kontakt

  • +387 33 20 40 60
  • pozitivne@vrijednosti.com
  • La benevolencije 6
  • +387 33 20 40 60
  • 9:00- 16:00